Från Urtid till Nutid ...
Hur gammal är jorden egentligen? Det är ingen som kan säga exakt. Genom undersökningar på meteoriter har man räknat ut att Jorden är ca 4 500 miljoner år. Det har man lyckats med för att de meteoriter skapades ungefär samtidigt som Jorden.
När jorden bildades såg den helt annorlunda ut än var den gör idag. Jordytan var till största delen aktiva vulkaner och allting var jätte varmt. Meteoriter slog ner överallt och kratrar bildades och gjorde Jorden allt mer ärrad. Så småningom börjar Jorden svalna.
Vid den här tiden började det regna en massa och det bildades sjöar, floder, hav och åar.
Kontinenter hade också bildats men det är inte samma som idag. De mesta av de kontinenter som fans då är idag försvunnen.
Det var nu det hände, runt 3 miljarder år sedan började encelligt liv ta form i vattnet. Bakterier och blågröna alger var de som regerade och det var de blågröna algerna (Cyanobakterier) som gjorde så att syret i atmosfären ökade.
Nu utvecklades mångfalden i havet ganska fort men försvann sedan och lämnade efter fossiler.
Nu tog det lång tid innan det hände något speciellt, för ca 5 500 miljoner år sen började ryggradslösa djur uppkomma. Den äldsta arten heter stromatoliten och de finns även idag, det är otroligt makalöst, fast de finns endast på väldigt få och skyddade platser.
De första ryggradsdjuren uppkommer i vattnet i form av käklösa fiskar.
Efter det börjar det uppkomma växter på land, de gör så att mer och mer syre började bildas inuti atmosfären vilket därmed ökade förutsättningarna för att liv skulle börja bildas på land.
Nu börjar det bli rikligt med djur i vattnet och så småningom börjar mångfalden av djur på land även öka.
Runt 230 miljoner år sedan uppkom de första dinosaurierna och regerade vår jord i runt 150 miljoner år innan de dog ut av vad forskarna tror var ett jätte stort meteoritnedslag som tog död på nästan allt liv på jorden!
Efter att detta skett tog däggdjuren över och började utvecklas mer och mer. Växter och djur började bli mer och mer lika de som vi känner till idag.
Schimpansen som är människans närmsta släkting som finns idag började utvecklas. De hade hjärnor som Schimpansen men började gå upprätt och hade tänder och flera människoliknande drag. Det här stadiet i människans utveckling kallas Sahelanthropus tchadensis och uppkom ca 6,5 miljoner innan vår tid.
Efter det började de leva i skogområden istället för savannen (som schimpansen och Sahelanthropus tchadensis) och de började äta mer likt vi gör idag. De kallas för Orrorin tugenensis.
De nästa två steg var ganska lika varandra Ardipithecus kadabba och Ardipithecus ramidus var nära släkt, båda tvåbenta och med en diet som människans.
Australopithecus är underlaget till de utvecklingar som ledde till Homo Sapiens, Australopithecus hade flera utvecklingar. De flesta av dem levde och dog ut från 4,1 till 2,1 miljoner år före vår tid.
Australopithecus afarensis var människans nästa steg. De är väldigt välkända inom människans förfäder eftersom man hittat mycket efterlämningar, de har även hittats på flera ställen. Detta tyder på att Australopithecus afarensis var ett ganska framgångsrik steg i människans utveckling. De kunde också leva i olika slags miljöer och det måste också ökat deras chanser att sprida sig och bli fler.
Paranthropus boisei är en släkting till oss med dem hade väldigt stora kindtänder som de använde istället för redskap medans de samtidigt fanns och utvecklades de första släkterna av Homo som hade små kindtänder och som använde redskap istället.
Homo Habilis är den första inom ”Homo” släkten. De var de första som använde redskap, det visar på att deras hjärnor börjat utvecklats.
Ungefär 1,9 miljoner år före vår tid hade arten Homo Ergaster uppkommit, de utvecklade sig till flera olika grupper som vi idag kallar Erectiner. Den viktigaste erectin var Homo erectus, som var ganska spridd över kontinenterna. De varierade lite i kroppsformen beroende på vart de kom ifrån för att de anpassat sig till de miljöer som dem hade hamnat i. Det var Homo erectus som levde längst, från att dem uppkom runt 1,7 miljoner år före nutid till 300 000 år före vår tid och kanske t.o.m. Längre än så.
I Europa tog nu Homo neanderthalensis över. De var bättre anpassade till det kalla klimatet, de hade kortare och kompaktare kropp som gjorde så att de släppte ifrån sig mindre värme. De tillverkade även någon form av kläder som värmde åtminstone lite. De tillverkade även redskap på mer avancerare sätt än tidigare, de använde de även till jakt. De hade även väldigt stor hjärna, t.o.m. Större än va vi har idag, men den var annorlunda konstruerad. Vissa av dem har forskarna upptäckt hade rödfärgat hår och eftersom det var ganska lite sol i Europa där Homo neanderthalensis utvecklades är man nästan helt säker på att de utvecklat ljusfärgad hy. Homo neanderthalensis levde från ca 300 000 – 25 000 år före vår tid.
Varför hudfärgen varierar är för att människoarterna måste kunna producera D-vitamin. Där det är mycket ljus behöver kroppen skydda sig från de starka solstrålarna genom mörk hud medans de får tillräckligt med ljus för att producera D-vitamin. Där det är mindre ljus behöver man inte skydda sig från solens strålar utan istället kunna ta in mer ljus för att kunna producera D-vitamin, där av den ljusa hyn.
I Afrika vid denna tid från 500 000 – 200 000 år före vår tid höll Homo sapiens (den nutida människan) på att utvecklas fram. Steget från den arten i Afrika och Homo sapiens kallas Homo helmei. När Homo sapiens utvecklats klart runt 200 000 före vår tid, började de sprida sig över hela världen. De nådde Asien runt 90 000 år sedan, Australien för ca 60 000 år sedan och till slut Europa för 40 000 år sedan. Man tror att Homo neanderthalensis dog ut dels för att Homo sapiens jagade och dödade dem, men troligare därför att Homo sapiens var mer framgångsrika i sättet de levde.
När Homo sapiens spred sig runt i världen tror man att de så småningom anpassat sig till klimatet de levde i och att de började ändra hudfärg o.s.v.
Det har hänt så oändligt mycket från det att jorden uppkom till idag att det skulle vara omöjligt för mig att berätta om allting. Jag har bara skrapat lite lätt på ytan och tagit upp de jag tyckte var de viktigaste faktorer.
Det är mycket frågetecken i jorden utveckling, vissa som vi aldrig kommer få svar på.
Jag tycker att det är ett väldigt intressant ämne. Om man tänker på att hur samhället ser ut idag, datorer i varje hushåll, en mobil per skalle, kameror, mode, skolplikt, jobb m.m. Tänk dig på hur kort tid de här har uppkommit. Allt det här på minde än 500 år! Det har gått så ofattbart fort om man tänker på det så.
Något som jag också tänkt mycket på under den här resan är rasism (jag vänder mig mest till rasismen mot hudfärg), hur stor del av samhället det är idag och hur sjukt det är. Vi alla kommer från Afrika, alla våra förfäder har varit mörkhyade en gång. Även hur nytt det är med rasism om man tänker sig i naturhistoriskt perspektiv och om man fortsätter i den banan. Tänk dig då hur kort tid människan funnits under jordens livstid och hur mycket vi har förändrat under den korta tiden. De uppfinningar människan kommit på (den korta tid vi levt) håller på att förstöra klimatet.
Vad är det som gör att just vi, just människan har kunnat lyckas med det? Jag tror att det kan bero på det som skiljer oss från andra arten här på jorden (även våra egna tidigare arter). Våran kultur, att vi kan skapa konst och musik, vi gråter, vi skrattar, vi återberättar historier, vi söker svar från förr i tiden så väl som att vi söker svar i framtiden. Vi tänker, funderar och vi skapar. Det är vad som skiljer oss från andra arter, det som gör att man inte bara lever utan att vi också kan vara lyckliga men även ledsna och deprimerade.
Vi har förändrat världen, om det är till det bättre eller sämre kan man ha delade åsikter om. Av våra tidigare uppfinningar har vi gjort så att klimatet håller på att förstöras helt. Men då hade vi inte de kunskaper som vi har nu, vi kan förändra världen igen, till det bättre. Vi människor har fått verktygen till att förändra och förändra stort. Vi har makten och där med ansvaret. Ska vi då missbruka det, som vi gjort hittills? Eller ska vi använda vår unikhet till att förbättra och förbättra stort?
Jag tycker svaret är enkelt, vad tycker du?