BIOLOGISK MÅNGFALD!

Ordet ”mångfald” betyder att det finns mycket av något, ”Biologisk Mångfald” innebär tre saker.
Mångfald av miljöer, ”Genetisk mångfald” - variation av arvsanlag hos arten och ”Artrikedom” som är mångfalden av alla arter.


Mångfald av miljöer
För att det ska kunna finnas så många olika arter krävs det också att det finns många olika miljöer - ekosystem. Ju fler olika miljöer det finns, desto fler mångfald av arter blir det.
Ett ekosystem är där en bit natur betraktas som en helhet, om något händer inom ekosystem påverkar det allt inom det systemet.
Ett ekosystem kan vara stort eller litet, det största ekosystemet är hela jorden, men man kan också skapa ett eget ekosystem.
Om man t.ex. Tar en burk med förtätat lock och stoppar i en växt, näring till växt (jord, vatten) och små djur (flera av samma sort så de kan föröka sig) då har man skapat ett ekosystem. När man sedan stänger locken till burken kommer allt där inne (om man har allt som behövs) fortsätta leva i princip hur länge som helst.

( Det ”biologiska artbegreppet” lyder såhär:
Alla individer som har förmåga att fortplanta sig med varandra och få en fertil avkomma hör till samma art.
Jag tycker det är ett utmärkt sätt att förklara vad en art är för något. )


Genetisk mångfald
Genetisk mångfald har att göra med att en art överlever längre om individerna är många och är genetiskt olika. Eftersom då kan de olika generna ge nästa generation möjligheter att anpassa sig till förändringar.
Om en art saknar förmågan att försvara sig, hitta föda eller fortplanta sig så kommer arten alldeles säkert att dö ut och eftersom jorden har begränsat med alla resurser som krävs för att en art ska överleva så är det bara de allra bäst anpassade arterna som kommer att leva vidare.


Artrikedom
Idag, finns det ca 1,8 miljoner olika arter på jorden. D.v.s. Det är dem man känner till, men det finns alldeles säkert massor med arter som vi människor inte känner till eller upptäckt än.
Det finns liv i massa olika former, i marken, vattnet, luften och på land.
Just nu läggs det ner massor med tid på att kartlägga alla arter på jorden och se vilka som är släkt med vilka. Till det använder man arvsmassan i de olika arterna och det gör det möjligt att upptäcka släktskap mellan två arter med mycket olika utseenden.
Denna kartläggning kallar man för ”Livets träd” och det är mycket av forskningen inom biologi som bygger på kunskapen om släktskapen mellan de olika arterna.  


Varför är biologisk mångfald bra?

Vi skulle inte klara oss om det inte fanns biologisk mångfald. Man är beroende av de andra arter som gör sådant som man själv inte kan göra, men som man själv behöver för att överleva. Så om det inte fanns biologisk mångfald skulle vi dö, ingen art kan klara sig själva.
Vi måste försöka bevara alla arter, för om en art dör ut kan det påverka ett helt system.

T.ex. Den lilla fisken äter algerna, den stora fisken äter den lilla fisken, fågeln äter den stora fisken och människan äter fågeln. Detta kallas för en näringskedja.

Så länge alla arterna finns kvar, är det inga problem. Men vad händer om någon dör ut?
Tänk dig om den lilla fisken skulle försvinna. Då skulle algerna bli jätte många, den stora fisken skulle också dö ut eftersom den inte har något att föda sig på, och eftersom fågeln äter den stora fisken skulle fågeln också dö ut och samma sak med människan. Det skulle till slut bara återstå alger.

Om istället människan dog ut skulle fåglarna bli jätte många, så småningom skulle nog den stora fisken dö ut för att det är så många fåglar som behöver äta den, då skulle de lilla fiskarna istället bli jätte många. Fågeln skulle nog börja äta de små fiskarna, men antalet i fåglarna skulle nog sjunka eftersom de små fiskarna inte mättar lika många. På den här nivån skulle det nog bevaras och så har det skapats en annan slags näringskedja. Men med följden att två hela arter dog ut.
Om man skulle tänka det här i ett större perspektiv, att jätte många av jordens arter dog ut men att några ändå lyckas klara sig och blir ett nytt ekosystem, tänk va världen skulle bli tråkig. Jag tycker att det just är mångfalden av alla arter som gör våran jord så fin och blomstrande.


Om algen istället skulle dö ut, skulle det till slut inte finnas någon art kvar.
Det är så lätt att tänka ”men det gör väll inget om en art dör ut” utan att egentligen tänka på vilka följder det skulle ha.
Men är det överhuvudtaget rätt att låta en art dö ut om man har någon som helst chans att förhindra det? Jag tycker att det är våran skyldighet som den mest dominanta arten på jorden att hjälpa arter som håller på att dö ut och jag tycker också att vi faktiskt gör ett ganska bra jobb i nuläget även fast vi kan bli bättre. Det återstår bara att se i framtiden om vi bättrat oss eller inte.


Om jag hade varit mer insatt skulle jag säkert ha något negativt om biologisk mångfald men ifrån min nuvarande position i ämnet säger jag bara:
Tummen upp åt Biologisk Mångfald.


Kommentarer
Postat av: Vera

Skit bra ;)!

2009-10-16 @ 11:01:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0